Ehhez nagyban hozzájárultak a speciálisan erre az ünnepre összeállított műsorok. Az óév dicső búcsúztatása érdekében a legjobbakat igyekeztek kihozni a szilveszter éjszakákból. A szilveszter az a nap, amikor lezárjuk az eltelt évet és a következőhöz több reményt fűzünk. Bízunk csodákban, az elszántságunkban, a fogadalmunkban. A szilveszter azonban annak is a napja, hogy betartsunk néhány babonát, amelyek a régi korokból erednek.

Az óév búcsúztatás zajos esemény, amellyel az ártó szellemeket akarták elijeszteni, de megmaradt a mai napig ez a szokás. Azonban az új évben nem hoz, ha az első napon mosunk, takarítunk. Kerülni kell a veszekedést, mert az rosszat jelent az újévre nézve.

A jóslás is szerepet kapott szilveszterkor. Ilyenkor a jövő évi terményt próbálták meghatározni, vagy azt, hogy melyik lánynak ki lesz a férje és mikor.

A szerencsét, gazdagságot szimbolizáló ételeket fogyasztottak, ilyen a lencse és a disznóhús fogyasztása. Egyes helyeken a halhús szerencsehozó, máshol viszont elúszik a szerencsével, ezért nem javasolt enni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: