Egyes termékek úgy válnak ismertté, hogy senkinek semmi kételye nem támad azt illetően, hogy mit is takar a márkanév. Ha a Coca-Colát emlegetjük, a világon mindenki tudja, hogy nem egy használati tárgyról, hanem egy italról van szó.

Az talán ismert lehet, hogy a Coca-Cola egy gyógyszerésznek, John Stith Pembertonnak köszönhető. A polgárháborús időből származó sérülései miatt állandó fájdalommal élt, és egy olyan szert akart készíteni, amellyel hatékonyan tudja saját fájdalmát csillapítani. A kokainból és borból álló egyvelegét elnevezte: Pemberton’s French Coca Wine.

Az ital elterjedését azonban az alkoholtilalom nehezítette. Ahhoz, hogy nagyobb teret tudjon hódítani az ital, némi változtatásra volt szükség, és ez a változat lett világhírű. A Coca-Cola név pedig John Stith Pemberton könyvelőjétől származik. Sőt még a kóla logóján található írás és a piros szín a könyvelő ötlete volt.

A Coca-Cola 1886. május 8-án került először az atlantai gyógyszertár polcaira, amely olyan sűrű szirupként került a forgalomba, hogy azt poharanként árulták és hígítva kellett fogyasztani.

A Coca-Cola orvosi célra történő használata lassan, de biztosan indult be, egyre nagyobb érdeklődést váltott ki a termék. Pemberton pedig többször is elfecsegte a találmányának összetevőit, és fiai is háta mögött belekezdett a termék gyártásába. Végül Asa Griggs Candler vásárolta meg a jogot és ő hozta létre a The Coca-Cola Company-t. Az egész világot szerette volna megismertetni a már nem gyógyszerként, hanem frissítő italként forgalmazott itallal, ezért megkezdődött a Coca-Cola palackozása méghozzá olyan speciális üvegben, amelynek tapintása során is felismerhető, hogy mi van az ember kezébe, még ha nem is látja. Ez még egyedibbé tette az italt és a hamísítás ellen is jó megoldásnak bizonyult.

A cég találta ki azt az italtartót, aminek köszönhetően egyszerre hat üveggel is vásárolhatott az ember és így a minél nagyobb fogyasztásra buzdított.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com