Az összes S-osztály közül az 1979-ben bemutatott és 1991-ig gyártott W126-os széria a legnagyobb mérföldkő, felhőkarcolóként tornyosul az előtte és utána következő S-ek fölé. Ez zárta le a régi Mercedesek korszakát, nyitotta meg a maiakét. Kezdetben még létezett karburátoros motorral, kézzel tekerős ablakkal, négygangos kézi váltóval, a végén már kapni lehetett hármas hatású katalizátorral, két légzsákkal, ezer motorral mozgatott ülésekkel, ABS-szel, kipörgésgátlóval.

Előtte minden Mercedesnek nehéz krómlökhárítói, pléhből nyomott dísztárcsái voltak, a W126-nál jelent meg a műanyag kerékkupak és a polipropilén ütköző. A W126-os még a hagyományos, tömör krómmaszkot hordta, de a formatervező Bruno Sacco-féle sima műanyag oldalburkolatok már megjelentek rajta.

Érdemes végiglapozni a W126-os szériáról szóló, valódi autótulajdonosok által írott Népítéleteket. Ha azokat a típusokat nézzük, amelyekről minimum húsz értékelésünk van, akkor kis híján 35 ezer tulajdonos összesített véleményéből ez az autó áll az értékelésben a legmagasabban.

szodasszifon.hu/autoevolution.com