A közoktatásban tanuló diákok mindennapi életéhez tartozott az iskolaköpeny viselete. A hétköznapi ruházatra került rá a fazonjában nem túl divatos és változatos köpeny, mégis mindenki hordta, mert kötelező volt. A Rákosi- és Kádár-korszad diákjai mind a kék különböző árnyalatiban pompáztak az iskolákban.

A kilencvenes évekre teljesen eltűnt iskolaköpeny az azt megelőző évtizedekben teljesen általános iskolai viselet volt. Volt olyan felvetés már korábban, hogy az eltűnt iskolaköpenyt jó lenne ismét visszahozni a közoktatásba, mert növelné az összetartozás érzését, valamint eltakarná a társadalmi különbségeket.

Az iskolaköpeny előtti időszakokban volt, hogy egyenruhát viseltek egyes iskolákban, amely az iskola identitását hivatott kifejezni. Amikor a kommunisták kerültek hatalomra országunkban, akkor vezették be az iskolaköpeny viselését. Ennek fő célja az volt, hogy senki ne tűnhessen ki a tömegből. Ám nem feltétlenül csak ezt célozták meg a kötelező köpeny viselésével, hanem a szülők is hálásak lehettek, hogy gyermekük ruházata épen és tisztán maradt, amíg a gyerkőc az iskolában volt.

Praktikus és együvé tartozást hirdető ruhadarab ide vagy oda, a diákok alig várták, hogy megszabadulhassanak a kötelező darabtól. Csak az iskolába érve vették magukra és alig várták, hogy átlépjék az iskola kapuját, már landolt is a táskába az iskolaköpeny.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: magyarno.com