Az Adidas a németországi Herzogenaurach kisvárosból indult, ahol egy testvérpár apjuk nyomdokába lépve, folytatták a cipőgyártást. Az első világháború utáni időszak mindenki számára nehéz volt. Adolf és Rudolf Dassler pedig cipőt akart az emberek lábára adni a szűkös időben is, ezért minden, a cipők elkészítéséhez használt anyagot összegyűjtöttek és abból gyártottak sportcipőket. A testvérek közül az egyik a cipőkészítéshez értett nagyon, míg a másik a marketinget építette ügyesen. A cég Gebrüder Dassler, vagyis Dassler-testvérek néven működött.

A Dassler testvérek felismerték azt, hogy minden sport másmilyen, így cipőben is másra van az szükség. Ahhoz, hogy minél kényelmesebb és jobb, a sportághoz leginkább megfelelő sportcipőket készíthessenek, sok időt töltöttek sportolók körében, hogy megfigyeljék, mire lenne a legnagyobb szükség. Számos sporteseményen megjelentek, ismerték a sportolókat és sokat beszélgettek velük arról, hogyan lehetne tökéletesebbé tenni a sportcipőket.

A Dassler testvérek 1920-ban kezdték meg a tornacipők gyártását. Az 1928-as amszterdami olimpián már a cég cipőiben versenyeztek a sportolók. 1930-ra már száz főnél is több munkaerőt foglalkoztatott és egyre több sportág számára alakítottak ki sportcipőket.

Az örömbe üröm vegyült, mert a családi viszálynak köszönhetően a cég kétfelé vált. Adolf Dassler nem hagyta veszni, amit addig kiépítettek, így 1947-ben újra nekiállt a sportcipők gyártásának és már Adidasként működött tovább a cég. Adolf beceneve az Adi volt, és a családnév első három betűjét hozzácsapva alakult meg az Adidas. A cég terjeszkedésével a gyártás már nemcsak a sportcipőkre korlátozódott, hanem sportruházatot is gyártott. Már a legelső termékeken is három csíkot használták logóként, de új szimbólumot kerestek, és akkor választották ki a ma is világszerte ismert három levélből álló logót, amely 1997-ig volt használatban. Ma már a három csíkból álló, háromszöget formázó jelzést használják. A háromszög a hegyre utal, amely a kihívást szimbolizálja, amit le kell győzni, hiszen ez így van a sportok esetében is.

1920 óta ismerheti a világ az Adidas termékeket és azóta már a világ egyik legismertebb sportszereket, sportcipőket és ruházatokat gyártó sportmárkává nőtte ki magát. Az Adidas már nemcsak a sportolók között használatos termék, hanem utcai viseletként is megállja a helyét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: wwd.com, webadidas.fr