Nemcsak a több ezer éve fentmaradt régészeti leletekre gondolunk most, hanem az olyan autókra, amelyeket a múltban készültek és már muzeális értéket képviselnek. A muzeális járművek szellemi és anyagi értéket is képviselnek, és OT-s rendszámmal illethetjük akkor, ha meg szeretnénk mutatni országnak, világnak.

Az oldtimer kategóriába tartoznak azok a járművek, amelyek 30 évnél idősebbek, de eredeti állapotukban meghagyott, vagy a restaurált járművek.

Ha a 30 évnél idősebb gyártás már érvényes, az OT-s rendszám még nem biztos, hogy azonnal kiadható, ahhoz ugyanis több lépcsős megfeleltetés szükséges. Első körben a muzeális minősítést kell megszerezni, amelybe beletartozik az, hogy az eredeti műszaki jellemzőkön nem változtattak, vagy ha mégis, az annak megfelelően tették. Másik fontos feltétel, hogy a gyártás korának megfelelően kell működnie a járműnek és műszaki átvizsgáláson kell átesnie a járműnek. Az utolsó lépcsőfok az OT-s rendszámig az iratok rendezése, az OT-s rendszám és a forgalmi kiváltása.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com