A kazettás magnót azonban nem lehetett hozni-vinni, az stabilan képviselte a szobánk központi elemét. Márpedig az igény meglett volna arra is, hogy úton-útfélen zenét hallgassunk, csak egy ideig a technika nem támogatta azt. Egészen addig, amíg Andreas Pavel 1977-ben nem szabadalmaztatta termékét. 1979-ben a Sony megjelent hordozható magnójával, a walkmannal. Már a legelső évben becslések szerint kétszázmillió darab kelt el ebből a termékből. Andreas Pavel és a Sony között pereskedés kezd, mert az olasz feltaláló saját jogait és termékét igyekezett védeni. Az éveken át húzódó pereskedés Pavel számára nem jól sült el. Szabadalmát más országokban is érvényesíteni akarta, végül 2001-ben a Sony és Pavel között mégis peren kívüli megállapodás jött létre.

A nyolcvanas évek fiataljainak számára a legvagányabb dolgaik egyikét jelentette, ha egy walkman büszke tulajdonosai lehettek. Abban az időben ezzel a termékkel kevés más tudott vetekedni.

A technika azonban azóta nagyon nagyot fejlődött. Ki hord már magával walkman-t? Ugye, hogy senkinél nem találsz ilyen darabot? Pedig a walkman nem tűnt el, csak átalakult. Lett belőle discman, vagyis ami CD lemezt játszott le, aztán MP3 lejátszó.

A walkman funkciója kihalni látszott azzal, hogy az audiokazetták világa lecsengett. Ettől függetlenül még zajlott a Sony-nál a walkman gyártás, de már annak is vége.

Fiatalságunkat idézően talán a te szekrényed féltve őrzött darabjai között is megtalálható a kazetta és a hordozható magnó. Gyermekeink pedig úgy csodálkoznak rá erre a darabra, mint valami lelet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: shopgoodwill.com, throwbacks.com | videó: youtube.com