Nagyon kevés háztartásból hiányzott a rádió, különösen a kicsi, hordozható, olcsón beszerezhető Sokol tranzisztoros rádió, amelyen hallgathattuk a kor aktualitásait. Főleg a Kossuth és a Petőfi rádió szolgáltatta számunkra a híreket, a kultúrát és a szórakozást is biztosította. Minden ebédhez jellegzetes hangján szólhatott a Sokolon keresztül a Jó ebédhez szól a nóta, amit a déli harangszó előzött meg.

A Sokol egy Szovjet tranzisztoros rádiómárka, amely az 1960-as évektől kapható volt. A készülék két hullámsávon működött egy 9 Voltos elemről vagy saját akkumulátorával, illetve hálózati adapterrel is rendelkezett. Járt hozzá egy fülbedugós hallgató, valamint tartozékot jelentett egy fekete vagy barna bőrtok. Az összes volt szocialista tagállam részére exportálták. Több mint 10 millió darabot gyártottak le belőle. A hosszú- és középhullámú rádióadók csatornáit fogta. A rádió öregedésével egyre több energiára volt szükség a normál működéshez, és többen a két darab sorba kötött lapos elemet használták ezzel meghosszabbítva a Sokol működési idejét.

Szerettük, mert kicsi volt. Szerettük, mert hordozható volt. A gyerekek a nyakukba akasztva hallgatták a Sokol rádióból szóló zenéket, az idősebbek kertészkedéshez is magukkal vitték, de több helyen munka közben is a Sokolt hallgatták. Sőt kerékpárra akasztva, falon lógva sem volt ritka látvány, amely egy bőrtoknak volt köszönhető. A rádió a tokban kapott helyet, a tok füle pedig arra adott lehetőséget, hogy a csuklóra vagy a kerékpár kormányára tekerve könnyen és biztonságosan lehessen szállítani. A kor szimbólumának számító Sokol rádió a mai napig megtalálható néhány háztartásban, de hirdetései felületeken is rá lehet bukkani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: https://flic.kr/p/pGnYMY, https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Radio_Sokol.jpg