Nincs kérdés, iskolába kötelező járni. A tankötelezettségi korhatárig mindenképp. Ha már nincs választási lehetőségük a gyerekeknek, akkor nem mindegy, hogy milyen eszközöket, lehetőségeket biztosítunk számukra.

Minden tanév megkezdését őrült hajsza előzi meg, hogy a szülők beszerezzék az új tanévhez szükséges füzeteket, eszközöket, tankönyveket. Egyáltalán nem mindegy a füzet minősége, milyensége, mert sok esetben ez előre meghatározott intézményeként, osztályonként eltérhet.

Van azonban néhány olyan eszköz, amely a tanuláshoz elengedhetetlen, de ha már választhatnak a gyerekek, akkor nekik tetsző darab legyen. Éppen ez az, amely a gyerekeknek némi megnyugvást ad évkezdéskor, hogy van beleszólásuk abba, hogy milyen legyen a megfelelő füzet külseje, a borító, a radír.

Mai gyermekszemmel is tetszetős darabok a színes, figurákat ábrázoló és akár illatos radírok, de a 80-a években a tolltartók kötelező eleme volt. Minden tolltartónyitásnál megcsapott minket a jellegzetes illat. A színes, mintás és illatos (olykor inkább szagos) radírért odáig voltunk.

Olyan féltve őrzött kincsek voltak ezek, amelyek majdcsak érintetlenül hevertek a tolltartónkban. Azért is, mert inkább használtuk a hagyományos radírt, hogy minél tovább tartson a színes, illatos változat. Volt azonban ennek gyakorlati oka is. Hamar rádöbbentünk, hogy az illatos radír inkább csak az érzékszerveinkre ható darab, mert a radírozni kívánt írást, rajzot csak elmaszatolta a lapon, de eltűntetni nem tudta. Mégis imádtuk.

Emlékeztek a groteszk nyusziban megbúvó, rúzsra emlékeztető szagos radírra?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)