Talán nem is a szüleink, hanem sokkal inkább a nagyszülők konyhájában volt megtalálható egy érdekes kis eszköz, amelyet csigatészta készítéséhez használtak elődeink. Lehet, hogy még téged is befogtak tésztakészítésre?

Ma már műanyag ételhordókban szállítjuk az ételt, ha nem helyben fogyasztjuk el, de néhány évtizeddel ezelőtt ennek bádog változata volt a divat. Akkoriban is három rekesze volt a bádog ételhordónak: egy a levesnek, egy a második fogásnak és egy a savanyúságnak vagy befőttnek. A lóbálást nem jól viselő ételhordók sokszor úsztak a levesben.

Elektromos kávédaráló

A kotyogós kávéfőzőhöz őrölt kávéra volt szükség, amelyet ha a boltban a vásárlók számára kihelyezett darálót nem használták, az csak azért lehetett, mert a saját konyhában is megtalálható volt az árammal működő daráló. A szemes kávé vásárlása után lehetőség volt, hogy otthon, frissen őrölt kávét fogyasszanak. Ezentúl porcukrot és mákot is lehetett a kis szerkezettel őrölni, így még a sütemények készítéséhez is hozzájárult. Ennek még korábbi verziója, a mechanikus meghajtású kávédaráló.

Kézi kávédaráló

Minden jóravaló családban volt legalább egy nagy vájdling, amely jól jött disznótor vagy befőzések során. A vájdling egy nagy, zománcozott (gyermekként inkább kádnak értelmezett) edény.

Emlékeztek még arra a habverőre, ami a hagyományos kézi habverőn már túlmutatott, de még mindig emberi meghajtást követelt? Egy kis tekerő kallantyú segítségével lehetett működésbe hozni a habverő lapátjait.

A mozsár még a mai napig jó szolgálatot tehet, ha valamilyen konyhai alapanyagot porrá szeretnénk zúzni. Nos, ez a retro konyhák ugyancsak alapvető eszköze volt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pinterest.com, felvidek.ma, retro.network.hu, fenikssfun.com