A hazánkban 60-as és 80-as évek között hódító női felsőruházat még ma is megtalálható az idősek ruhatárában, és kimondottan szeretik használni. A nem túl divatos, ám mégis nagyon jól funkcionáló ruhát, az otthonkát azért kedvelték annyira (és kedvelik még ma is néhányan), mert anyagának köszönhetően nagyon hamar megszáradt mosás után. A főleg nejlon vagy poliészter anyagú otthonka nem követte a divatot, bár mintájában sokféle megtalálható volt. Az elöl gombos otthonka úgy nézett ki, mint a köpeny, talán éppen az volt az elődje is. Szabását tekintve egy egyenes vonalú, egyszerű zsákszabású ruha.

Már az 1950-es években megjelentek hasonló ruhák, azokat azonban munkaruhaként viselték a KGST országaiban. Amikor arra ösztökélték a világot, hogy a műanyag felhasználása növekedjen, akkor kezdődött meg az otthonkák gyártása nagyobb mértékben, és már elérhetővé vált bárki számára.

Az otthonka gyorsan terjedt, az egyszerű szabású mellett megjelent a mini és a 3/4-es, megkötős vagy a hátul gombos változat is. Szerették az asszonyok, mert könnyű volt benne a házimunkát és a ház körüli munkát elvégezni. A testet lefedte, takarta és védte is, valamint nagy zsebei egyes munkafolyamatokhoz kiváló segítségként szolgáltak. Így vált a háziasszonyok otthoni viseletévé az otthonka.

Nemcsak háziasszonyok viselték és nemcsak otthon vagy a ház körül, hanem még a munkahelyen is kiszolgálta őket az otthonka. Eleinte nem is otthonka volt a neve, sokkal inkább házi ruha volt az. Az otthonka viselete arra is alkalmas volt, mint amire az iskolaköpeny is, vagyis a vagyoni különbségeket is jól elrejtette.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com