Divat-életmód

Az általános ízléstelenség leginkább az öltözködés terén vált szinte sporttá a '80-as években. Extrém színű ruhák és smink, hatalmas, férfias válltömések a nőknek, hatalmas, nőies frizurák férfiaknak. Az ember olyan kegytárgyak segítségével áldozhatta fel szabadidejét az értelmetlen kikapcsolódás oltárán, mint például a gördeszka, Rubik-kocka, BMX vagy a Commodore és Spektrum számítógépek, amelyekre kazettáról töltődtek be akkoriban a játékok.

 

Film-tévé

A VHS videókazetták aranykorában hatalmas népszerűségnek örvendtek az erotikus, a karatézós és a horrorfilmek, amikhez addig viszonylag nehéz volt hozzájutni (főleg itthon). Ebben az évtizedben teljesedett trilógiává a Csillagok háborúja, tarolt Steven Spielberg az ET-vel és a Cápával, Indiana Jones, Marty McFly, Krokodil Dundee és a Beverly Hills-i zsaru is ekkor kerültek a vászonra. A tévécsatornákon a Dallason és a Dinasztián kívül más nem is nagyon ment, legfeljebb a Muppet Show.

 

Világ

A ’80-as évek a hidegháború utolsó évtizedét jelentették, de persze menet közben senki nem sejtette, hogy hamarosan az egész őrületnek vége lesz. Reagan elnök és Thatcher miniszterelnökasszony személyében két konzervatív politikus vált ikonná ebben az évtizedben, hozzájuk csapódott Gorbacsov kicsit nevetséges figurája az évtized végén. Az évtized fő pánikforrásai az AIDS-járvány és a csernobili katasztrófa voltak.

Zene
A ’80-as évek az ízléstelenség és a mértéktelenség folyamatos ünneplését jelentette, legalábbis a popkultúra legtöbb megnyilvánulásában. Ennek új csatornája lett az MTV, új médiuma pedig a videóklip. A stadionokat megtöltő hajmetál és mindennél nagyobb popsztárok uralták ezt az évtizedet: Michael Jackson, Madonna, Prince, Boy George és a többiek, akik közül gyakorlatilag Madonna maradt már csak képes arra, hogy a retrókoncert-sorozatok bűvkörén kívül maradva a mai napig új produkcióval irányítsa magára a figyelmet. A fősodorral szemben a '80-as években olyan klasszikusok álltak és alkottak, mint a Depeche Mode, a Smiths vagy a Cure.