A gyerekek azonban kíváncsiak is. Ennél fogva meg is ragadnak minden alkalmat arra, hogy kíváncsiságukat kielégítsék. Ha van valami, ami foglalkoztatja a fantáziájukat, arra igyekeznek választ kapni.

A zsákbamacska pontosan ilyen. Ez a szó azonban magába foglalja azt is, ha valami előre nem megjósolható, hanem váratlan és bizonytalan kimenetelű. Maga a zsákbamacska kifejezés azt takarja, amikor az eladni, elcserélni kívánt malacot a középkori emberek zsákban vitték a piacra az állatot. Szélhámosok pedig a középkorban is léteztek, így volt, aki a malac helyett macskát rakott a zsákba malac helyett. Természetesen ez nem mindig működött, ha a macska hangot adott ki ficánkolása közben, vagy ki tudott szökni a zsákból.

A zsákbamacska kifejezés arra is utalhat, hogy látatlanban ne vásároljunk semmit, mert annak kimenetele kétes lehet.

A vásárokon, nagyobb rendezvényeken mindig vannak árusok, köztük olyanok is, akik zsákbamacskát is árulnak. Bizonyos összeg kiadása mellett választhatjuk ki a zsákbamacskát. Vagy megérte az adott összeget, vagy nem.

Zsákbamacskának hívták azt a tévés vetélkedőt, amelyet Rózsa György vezetett. "Ha kedd, ha szerda, Zsákbamacska!" Emlékeztek még erre a játékra? Tényleg úgy működött, mint a vásári zsákbamacska, vagyis a műsorba kerülő személy választhatott. Se tudás, se logikus gondolkodás nem kellett hozzá, csupán némi szerencse, hogy értékesebb nyereménnyel térhessen haza valaki.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pexels.com | videó: https://www.youtube.com/watch?time_continue=225&v=M4avQn5d5o4