Az emberiség nemcsak a szemérmessége miatt öltözik fel, hanem a bőrének védelme sokkal nagyobb cél. A divat is változik, nemcsak a technika, de ha a ruházkodásra mindig is figyelmet fordítottunk, akkor annak tisztántartására is kellett és kell most is.

Máshogy mostak hajdanán, mint most, de akkor is kénytelenek voltak megoldani ezt a feladatot. A mosás ma már uniszex feladat, hiszen egy kis beállítás és egy gombnyomás nem feltétlenül csak női munka lehet. Manapság már sokkal inkább azon van a hangsúly, hogy ne mossuk össze a fehéreket a színes ruhákkal.

A középkorban kézzel mostak és főként a nők feladata volt. Mosóházakban gyűltek össze, ahol meleg vízhez és dézsához is hozzájutottak. Aki látta szüleit, nagyszüleit a keverőtárcsás mosógép és a centrifuga felett görnyedni, az is nagyon értékeli a mostani technika lehetőségét, de a keverőtárcsás gép előtt is volt élet. Kézzel mosni bizony nehéz feladat, de a mosóházakban összegyűlt nők ilyenkor eszméket és pletykákat is cserélhettek. Társadalmi esemény volt mosni.

Annyi ismert, hogy korábban nem volt az embernek ennyi ruhája, pláne nem mosták ennyiszer. A nagy hidegben a vastagabb felsőruházatot nem mosták. Azok tisztítása a kirázásban, a kiporolásban, a lekefélésben kimerült. Ezeket a darabokat nehéz volt mosni nagyságuk és súlyok miatt is, de ugyanígy megszenvedtek az ágyneműk, takarók mosásával is. Nemcsak azért, mert a ruhadarabok nagyok és nehezek voltak, hanem a mosószerek sem léteztek akkor. A tiszta víz és néhány házi készítésű mosószer szolgált segítségül. Ismert módszer volt a természetes, folyóvizek erejének kihasználása. Patakok és folyók szolgáltak mosódézsaként. A kövekhez csapkodva és dörzsölve igyekeztek tisztává varázsolni öltözékeiket. A mosósulyok is a tisztítás eszköze volt. Ahol nem volt elérhető a természetes víz, ott a kutakból jutottak hozzá a vízhez. Az egyik természetes folttisztító a növényi hamu volt. A hamut forró vízzel keverték, az így keletkezett lúg pedig alkalmassá vált a folttisztításra. Kicsit könnyebb volt már akkor, amikor megalkották a mosószappanokat. Hatékonyabbá vált a mosás.

Az emberiséget érdekelte, hogyan lehetne kényelmesebbé és könnyebbé tenni a mosás tevékenységét. A XVI. század Angliájában mér létrehoztak egy kezdetleges szerkezetet, de csak a XIX. században jelentek meg a háztartásokban is alkalmazható kezdetleges mosógépek, de csak a XX. század második fele óta könnyítik meg az életünket a mai mosógépek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com