A technikai fejlődés ellenére a gyerekek látása romolhat. Lehet ennek genetikai oka is, de ha túl sokat és túl közelről nézik a kütyüket, látásromlást eredményezhet. A 80-as években még nem létezett tablet és okos telefon, így arra nem lehetett fogni azt, hogy egyes gyerekek látása romlott. Akkoriban, mint ahogy ma is, szemüveggel korrigálták a problémát.

Emlékeztek arra az időre, amikor a vastag keretes szemüveg mögül, vastag, a szemgolyót felnagyító lencsén keresztül nézett vissza ránk egy-egy kortársunk?

Mire emlékszel még abból, hogy némelyik gyerek szemüveget viselt?

Valószínűleg azonnal eszedbe jut a fél lencsét eltakaró sebtapaszos szemüveg, vagy a fül mögé kanyarítható szemüvegszár. Ezt nevezik korbácsszárnak, amelynek az volt a funkciója, hogy a gyerekek fején stabilan megmaradjon a szemüveg akkor is, ha nyugodtan ül, de akkor is, ha játszik, mozog. Ennek köszönhetően a fül mögé hajló korbács szár megtartotta a szemüveget, amely egy izgő-mozgó gyerkőc fejéről máskülönben lesett volna.

A 80-as évek egyik garantált tartozéka volt, de csak azoknak, akik kénytelenek voltak már gyermekkorukban szemüveget viselni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com