Gyermekkorunk egyik kedvenc édessége volt a Kojak nyalóka. A hetvenes években ugyanúgy fogyasztották a gyerekek, mint ahogy a mai napig tehetik. A vidéki cukorkaüzem kezdte el gyártani a csokoládéval bevont nyalókát. A csokoládé leolvadása utáni állapotában a nyalóka valóban egy kopasz fejhez hasonlít, innen a név eredete is.

Sokan nem tudják, de a Kojak nyalóka Békés megyéhez köthető. Egy békési cukorüzem kezdte meg működését 1957-ben, ahol a pemetefű gyógycukorka gyártásába kezdtek bele. A terméket Réthy Béla, békéscsabai gyógyszerésznek köszönhetjük, ő kísérletezett a gyógyhatású cukorkával. Később egy méhészettel foglalkozó vállalat tulajdonába került, így a gyár profilja bővült. A mézen kívül más édességeket is gyártottak. Az üzem életében változás állt be az államosításkor, de a Kojakot gyártó cég mindig talpon tudott maradni.

A „Kojak” 1965-ben született meg. Vagyis a nyalókát ettől az évtől kezdték el gyártani és a mai napig változatlan a nyalóka receptúrája.

A Kojakkal pedig kéz a kézben járt a limó is. Fel a kezekkel, aki tudja, hogy mi az! A limó egy műanyag mini palackban lévő italpor, amelyet a kezdetekben csakis citrom ízben lehetett kapni (és akkor még papír tasakban). Ugyanannak a cégnek a terméke az üdítőitalpor, mint a Kojak nyalóka is. A 70-80-as években gyermekei, de még felnőttjei is imádták ezeket az édességeket. A limót vízbe kellett volna beleönteni, amely kellemes ízt adott volna a víznek, ám ha visszaemlékszel, ezt szinte sosem következett be, mert azonnal és közvetlenül a szánkban landolt. Hmmm, még most is érezzük az ízét.

Valóban, most sem kell mellőznünk, mert a Békés megyében, Mezőberény városában működő Sweet-Food Kft. töretlenül gyártja gyermekkorunk kedvenceit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | Képek: sweet-food.hu