A Csehszlovák rajzfilm sorozatért még a mai generáció is rajonghat. A Kisvakond karaktere bájos, és a 1957 és 2002 között vetített rajzfilmsorozat sokak kedvencévé vált.

Ha vissza kellene a 70-80-as évek meséire emlékezni, és néhányat fel is kellene sorolni, nagy valószínűséggel a Kisvakond is közte lenne.

Zdenĕk Milernek köszönhetjük a kedves mesét, aki a Barrandov stúdió munkatársaként alkotta meg a mesét Krtek címmel.

Ki gondolná, hogy a Kisvakond eredetileg nem mesefilmsorozat lett volna, hanem egy oktatófilm. Ennek elkészítésére kérték fel ugyanis Zdenĕk Milert. A különböző szakmák bemutatását segítő oktatófilm elkészítését bízták rá, de továbbgondolta. Egy unalmas propagandafilmet ki akarna megnézni? Egy sokkal kedvesebb közegben és szereplőkkel igyekezett ugyanolyan oktató hatást elérni. Milyen igaza volt, jól mérte fel a helyzetet, mert olyan mesét alkotott, amelyet a modern kor gyermekei is ismernek és szeretnek is.

A Kisvakond első szériájában a szereplők még beszéltek, ám az alkotó olyan mesében gondolkodott, amely szavak nélkül is érthetővé teszi a látottakat, így nyelvi korlátokat felülmúlva is meghódította a Csehszlovák mese Kelet-Európát, és még ennél nagyobb távolságokra is elért.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com