A nagyszülőknek minden kultúrában fontos részük van a gyerekek nevelésében. Óriási szerepük van a nagymamák és nagyapák személyiségének, de még a nagyszülők otthona is az, amire felnőttként is szívesen emlékszünk vissza (legalábbis az, akinek jó élményei és jó kapcsolata volt a nagyszüleivel).

A nagymama finom főztje, a nagypapa horgászszenvedélye, a nagyszülők takaros házának rejtelmei, a padláson megbújó titkok, a régi bútorok, a már giccsnek számító nippek, a bölcsesség, a régi családi történetek a 80-as években gyermekkorukat élők sajátja volt. A nagyszülők ma is hasonló szerepet töltenek be a mai gyerekek életében, de egyre kevesebb nagyszülő házának falát díszíti a kakukkos óra.

Emlékszem, nagyszüleim hengeres mintával díszített falának kötelező eleme volt a barna kakukkos óra, amelynek Kakukk madarat idéző hangjából tudni lehetett, hogy mennyi is az idő. A kis kakukk óránként kibújt odújából és elkakukkolta a pontos időt. A fali óra hangja és látványa mélyen belénk éghetett.

Nemcsak a Duna ered a Fekete-erdőből, és nemcsak A Klinika című sorozat játszódott a Fekete-erdőben, hanem a kakukkos óra is onnan származik. Amikor az óra már elérhető volt bárki számára, arra is volt igény, hogy az időt hang is jelezze. Egy schönwaldi órásmester készítette el első madárdalos óráját, habár eredetileg kakaskukorékolásban gondolkodott. Mivel a kakas hangjának kiadását nehéz lett volna egy órában megvalósítani, így választotta a kakukkot, aminek hangja két síppal megoldható. A kakukk hangja jellegzetes, könnyebb kivitelezni, így jött létre a kakukkos óra. Ha meg tudta volna oldani a kakashangot a német órásmester, most kakasos órának, vagy kukorékolósnak neveznénk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com