A kötelező olvasmányok sok nyári szünetet árnyékoltak le. Még az olvasni szerető gyerekek számára is nagy falatnak tűnt egy-egy olvasmány és ezzel a mai diákok is így vannak.

Móra Ferenc művei közül ki emlékszik A kincskereső kisködmön című műre? Aki annak idején olvasta, vagy valamelyik szülője segített a könyv kiolvasásában, talán akkor hallotta először a körtemuzsika szót.

Megtudtuk, hogy létezik egy aprócska, tenyérben elférő hangszer, amely akkor szólal meg, ha belefújunk. Olvastunk róla, hallottuk, de nem ismertük. A négy-hat lyukkal ellátott apró hangszert nevezhetik még cserépsípnak is, valójában az okarina egyik fajtája. Az általában kerek alakú hangszer lehetett körte alakú, de olykor másféle alakot is felvett, így aszerint is elnevezték (bikasíp, kakassíp). Általában cserépből készítették, de nevéhez illően olykor körtefából is kifaragták.

A körtemuzsika egy vagy két oktávos hangterjedelemmel rendelkező, a fuvolafélékhez tartozó hangszer, amelyet régen búcsúkon árusították a fazekasok.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: https://flic.kr/p/27624tR, https://flic.kr/p/9todLs | videó: https://www.youtube.com/watch?v=pfoyOORk3C4