A távközlés és a média világa nagyon megváltozott, és mai formája nagyon mást mutat, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Három évtizeddel ezelőtt még hazánkban is volt olyan család, ahol a televízió nem volt alapfelszerelése, már ez már elképzelhetetlennek tűnik. Sok ideig a fekete-fehér képcsöves tévék uralták a tévés hatalmat, hiszen a műsorok is fekete-fehérek voltak. 1957 elején indult a Magyar Televízió kísérleti adása fekete-fehérben. Tíz évet kellett arra is várni, hogy a kísérleti adások után 1969 áprilisában leadják az első színes műsorokat, de Törökországban ez csak 1984-ben következett be.

A mai modern tévék mellett a fekete-fehér antik televíziók már nemcsak muzeális darabog, de élvezeti élményt sem nyújtana. Pedig volt idő, amikor még annak a néhány képkockának is örültünk, amit láttunk. A hétfői napon eleve műsorszünet volt, így aznap más elfoglaltságot kell találnunk, de a gyerekek számára közel sem akkora szórakozási lehetőséget biztosított a televízió. Se minőségében, se pedig tartalmában. Mégis csüngtünk rajta, amikor csak olyan műsor volt porondon, ami gyerekeknek készült, úgymint Mazsola és Tádé:

Mennyivel nagyobb élményt ad, ha a mesét már színesben nézhetjük:

Ma már csak kevés olyan család van hazánkban, ahol nincs színes televízió, de ennek ellenére Nagy-Britanniában még sokan használnak a színes tévék mellett fekete-fehér készüléket is,  amelynek az az oka, hogy a briteknél készülékenként fizetni kell előfizetési díjat. A színes tévék díja magasabb, mint a fekete-fehéré, ezért van még több ezer készülék használatban. Egy háztartáson belül tehát igen nagy lehet a kontraszt, mert a modern, okos készülék mellett talán egy retro készülék is közvetíti a műsorokat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com | videók: https://www.youtube.com/watch?v=ohoS6kmly-8, https://www.youtube.com/watch?v=USDo_Ml3uYo