A gondoskodó, gyermekeivel foglalkozó szülő játszik gyermekeivel és esténként olvas egy mesét. Mára ez már inkább átminősült a televízióban látható mesék nézésére, és még inkább használatban vannak az okos eszközök.

A rossz csak az, hogy a szülők így nem mindig jelentik gyermekeik számára a kontrollt, és olykor nem nekik való, akár káros tartalomhoz is hozzájutnak.

Bezzeg a mi gyermekkorunkban.

A 80-as években vagy a meseolvasás létezett, vagy a vetítés. Emlékeztek!? Diavetőt vettünk elő akkor, amikor új vagy régi, de kedves történetekkel szerettünk volna gyarapodni. A diavetítésben benne volt a lehetőség abban, hogy a mesét a szülők saját szájízre, hangra szabva olvassák fel gyerkőceiknek.

Nem tudom ki, hogy van vele, de én imádtam. Elkészítettünk az egyik helyiségben egy vetítésre alkalmas felületet és már tekertük is a filmet. A diavetítő ugyanis diaképek megjelenítésére alkalmas vetítőt jelent.

Az első, igazi már nem gyúlékony diafilmek 1950-es években készültek és hazánkban ekkor jelent meg az első elektromos diavetítő is. A diafilm nagyságától függően kétféle lehet, és a film adagolása szerint létezik manuális, félautomata és automata diavetítő is.

Ha azt hiszed, hogy gyermekeid, unokáid nem részesülhetnek abban az élményben, amelyet egykor te átéltél, akkor tévedsz. Az egyik nagy játékokat forgalmazó cég a mai napig értékesít diavetítőt, igaz, hogy a mai készülék meg sem közelíti gyermekkorunk púpos diavetítőit. Az új készülékek ugyanis igazán futurisztikus megjelenésűek, a fényerőt LED biztosítja.

Nemcsak a mai gyerekek szórakozhatnak jól a diavetítővel lejátszott diafilmek láttán, hanem a gyermekkorukat újra élő felnőttek is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com