...de álljunk meg az utóbbinál. A Csiga-biga, gyere ki! kezdetű gyermekdal is azok közé tartozik, amelyet mindenki ismer. Teljesen mindegy, hogy melyik generációhoz tartozik. Ha nem ő hallgatja gyermekként, akkor valószínűleg gyermekkorában hallotta, vagy saját gyermekének, unokájának énekli.

Kisgyermekként sajnáltuk a szegény Csiga-bigát, hogy éget a háza, hiszen gyermekként is megtanultuk, hogy a tűz veszélyes, nem gyerekjáték.

Biztosan te is fel tudod idézni magadban a gyermekdal szövegét még akkor is, ha rég voltál már gyerek. Ha mégsem menne, segítünk:

Csiga-biga gyere ki,
Ég a házad ideki,
kapsz tejet, vajat,
holnapra is marad.

Abban az életkorban, amikor már a dalok tartalmára is odafigyel egy gyermek, azonnal ráeszmél szegény kis csiga tragédiájára. Leégett a háza. Csakhogy, eredetileg nem is így szól a dal szövege. Csak egy névelő, és egészen más értelmet nyer a szöveg. Már nem is a tűz áldozata a csiga.

Csiga-biga gyere ki,
Az ég a házad ideki,
kapsz tejet, vajat,
holnapra is marad.

Ugye, hogy ennyivel másabb lett volna a gyermekkorunk, ha szegény gólyát sem a törökök verik el, a katicát sem dobták volna kútba. Legalább a csigát már biztonságban tudhatjuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=UtC9YgbUbpU