A babaápolás egyik nagyon fontos darabja a pelenka. Ami most egyszer használatos és könnyen cserélhető, az régebben nem így volt. Nagyanyáink még mesélni tudnának arról, hogy mennyivel másabb volt gyereket nevelni régen, mint most, mégis felnőttek azok a gyerekek ugyanúgy.

A mai értelemben is használt és még ismert textilpelenka a XIX. század elején jelent meg. Észak-Amerikában és Európában ekkor kezdték alkalmazni a kisbabák higiéniája érdekében a pamutból készült pelenkákat. Akkoriban még nem volt lehetőség tépőzárral a helyén marasztalni a pelenkát, így azt biztosítótűvel oldották meg. A megoldás egyre jobban elterjedt az anyák körében, így a szövetből készült pelenkagyártás először Amerikában, 1887-ben jelent meg. A britek frottírból készítették el ugyanezt, amelybe egy puha, cserélhető bélés került.

A szövetpelenkák már sokkal nagyobb biztonságot és higiéniát jelentettek, de a szivárgás kérdése még nyitott volt. Elkezdtek kísérletezni azzal, hogy a pelenkát olyan anyaggal burkolják, amely gátat szab a szivárgásnak, csakhogy akkor meg a kiütésekkel kellett szembenézniük. Az orvosok azt gyanították, hogy a külső védőréteg veszélyes lehet a baba bőrére, valamint nem egészséges az sem, hogy a baba bőre nem tud levegőzni, de aztán kiderült, hogy a bőr fertőzését a nem megfelelő higiénia okozza. A textilpelenka mosása ugyanis időigényes és macerás is volt, ha azt szerették volna az édesanyák, hogy hófehér és tiszta pelenka kerüljön gyermekükre.

Felmerült annak a gondolata, hogy a mosható pelenka helyett jobb lenne az eldobható pelenka. 1930-ban egy szövetpelenkára húzható műanyag borítást készítettek és dobtak piacra. Egy angol háziasszony is kétrészes megoldással állt elő. Egy eldobható betét és egy külső, műanyag külső rész alkotta az új pelenkát. Az ötlet nehezebben indult be, de aztán ismert és elég kedvelt volt a szülők körében. A ma is ismert és használt eldobható pelenkamárkák közé tartozik a Johnson and Johnson, és a  Pampers is, amelyek az 1900-as éve derekán jelentek meg eldobható pelenkáikkal.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com, https://flic.kr/p/7qMscR