Még tudom az első és egyetlen Trabantunk rendszámát. A kis négykerekű olyan lelki nyomokat hagyott bennem, hogy emlékszem kalandos történetekre, a színére, a rendszámára és még most is fel tudom magamban érezni a benzingőz szagát, amelytől én, a hátsó ülésen utazó gyermek mindig rosszul voltam.

A VEB Sachsenring gyártású Trabant márkájú autómárka első darabja 1957 november 7-én készült el. A kelet-németországi gyártmányú autó nemcsak gyártási helyén volt nagyon népszerű, hanem a környező szocialista országokban is.

Nem véletlenül emlékszik a 80-as évek gyermeke a Trabant „szagára”, hiszen a szimbólummá vált autóból még a mai napig lehet látni néhányat.

A Trabant 601 gyártása a harmadik Trabant modell volt. A Zwickauban gyártott modell nemcsak a legismertebb, de egyben a leghosszabb ideig gyártott Trabant volt. Csak a Trabant 601-ből közel hárommillió darab készült.

A nagyon kedvelt kisfogyasztású autó egyetlen hátránya a kétütemű motor volt. Ekkor jelentek meg a négyütemű változatok.

A Trabant 601 gyártását 1990-ben fejezték be, és felváltotta a Trabant 1.1, amelyet már négyütemű Volkswagen motorral gyártottak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=wEMvjglbsUo