Az egyik kedvencünk vagy éppen utálatos mondókat az ibafai papról szól, amely arról szól, hogy van egy pap, aki pipázik. A mondóka biztosan felsejlett mindenkiben, de ha nem, akkor felelevenítjük:

Az ibafai papnak fapipája van, ezért az ibafai fapipa papi fapipa.

Ha megakad a szemetek az ibafa kifejezésen, de maga a mondóka ismerős, akkor azért lehet, mert létezik ennek a mondókának p-betűs változat. Lehet, hogy ti is így tanultátok.

Egy a lényeg, Ibafa egy létező község Baranya megyében, amelynek volt az 1800-as években egy plébánosa (Schreier Nándor), aki szeretett pipázni. Olyannyira, hogy a plébános barátját, egy újságírót arra motivált, hogy meg is írja. Nem egy történetet kanyarított, hanem csak egy sort, de igazán jól sikerült, és a mai napig a köztudatban van.

Kevesebben tudják azt, hogy Ibafán pipamúzeumot is létrehoztak. Hol legyen pipamúzeum, ha nem ott? Gerber Béla iparművész úgy gondolta, hogy készít a plébános pipájáról egy másolatot, amelyet magának a plébánosnak adott.

Később maga Schreier Nándor és az őt követő plébánosok is gyűjtötték a pipákat, amelyek az

1968-ban nyitott pipamúzeum alapjait jelentették. A múzeum látható továbbá Deák Ferenc pipája is.

Nem ismert, hogy az ibafai mondóka megszületése ténylegesen így történt-e, az is lehet, hogy csak szájhagyomány útján terjedő egysoros.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com