Szüleink gyermekkorában talán még a televízió is csak ritkaság volt, így nem tudtak elé telepedni, és a doboztól várni a szórakoztatást. A 70-80-as évek gyermekei számára már sokkal általánosabb volt a tévé jelenléte, de még mindig nem bűvölt el annyira, hogy nem tudtuk volna függetleníteni magunkat a szerkezettől.

A telefonnal is hasonló volt a helyzet. Csak kevés családban csöröghetett a telefon, ellenben sokkal nagyobb használatot élveztek az utcákon kihelyezett telefonfülkék. Így a telefonálás nemcsak a gyerekek, de a felnőttek életében sem volt túlságosan jellemző.

Ennek köszönhetően a hírek sem terjedtek ilyen sebességgel, és az információhoz való hozzájutás is nehézkesebb volt. A világ is lassabbnak tűnik, de ezt már csak akkor értjük igazán, amikor ebben a gyors ütemű életmódot éljük.

A 70-es, 80-as években a karácsony is más volt. A legtöbb vidéken élő családban az ünnepek időszakára volt időzítve a disznótor. Az ünnepekre már a disznótoros ételek bőségét éltük. A disznótorosból mindig jutott kóstoló a rokonoknak, barátoknak. A nagymamák sorra készítették a finomabbnál finomabb süteményeket. A retro gyerekjátékok korában örültünk egy ajándéknak és nagy becsben tartottuk. Talán még ma is megvan azok közül egy-egy darab.

A karácsony nem létezhetett élő fenyő nélkül. A műfenyő fogalma nem volt ismert. Mint ahogy az is ritkább volt, hogy ne fehér karácsonyt ünnepeltünk volna. Ma már az a ritka, ha télen esik a hó és nagyon sokszor a hó elkerüli a téli szünet és a karácsony idejét. A fenyőkön nem LED-es fényfüzér adta a hangulati fényt, hanem a csiptetős gyetatartóban égő gyertya és a csillagszóró.

Az ajándékozás sem volt ennyire eltúlozva. A szeretet ünnepét sokkal hangsúlyosabban meg lehetett élni akkoriban. Nem minden a pénzköltésről, a tömegnyomorról szólt. Jóval kevesebb család rendelkezett autóval, így a szabadnapokon a legtöbben busszal és vonattal indult bevásárolni.

Sokkal több időt és pénzt fordítottak arra, hogy a távoli rokonoknak, barátoknak és ismerősöknek is kellemes ünnepeket kívánjanak. Ehhez levelet fogalmaztak meg, vagy még kedveltebb volt a képeslap küldése.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszinfon.co.hu | képek: pixabay.com