Az ünneplés általában azt jelenti, hogy a tradícióknak, a hagyományoknak megfelelő ünnepi öltözetbe bújtak a házasulandó felek és az ünnepélyes ceremóniát evés, ivás, zene és tánc követte. Ez a hagyomány ma is éppen így zajlik. Kik kisebb, kik nagyobb ünneplést engedhetnek meg maguknak, de mindenképp emlékezni szeretne mindenki az esküvő napjára.

A falusi lakodalmak elmaradhatatlan személye volt a vőfély, akik még a mai napig teszik a dolgukat, mert igény van rá. A jó hangulatért, a vicces, máskor pedig megható szófordulatokért, versekért felelős vőfély nemcsak a szavak mestere, hanem segít az esküvő és a lakodalom lebonyolításában. Némileg terhet vesz le az örömszülőkről és persze a házasodni kívánó párokat is segít terelgetni. Egykor a lakodalomba divat volt nem is egy, hanem akár több vőfélyt is hívni, és a vőfély személye a család baráti köréből került ki. Mára ez annyiban változott, hogy aki ragaszkodik vőfélyhez, egy erre szakosodott személyt kér fel.

A népi hagyományhoz némileg igazodva, de az vőfély munkáját és személyét új köntösbe öltöztetve ma divatos ceremóniamestert felkérni az esküvő és a lakodalom lebonyolítására. A szerepe majdcsak ugyanaz, mint a vőfélynek, azonban az új kor kihívásaihoz is igazodva látja el feladatait a ceremóniamester.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com