Az internet segítségével sok minden felfedhető, kideríthető és a meglévő információnkat tovább bővítve gyarapodhat tudásunk. De még jó, hogy az internet a szagok átadásában nem segít, pláne, ha régi korok tisztálkodási szokásai a téma.

Már, ha szokásnak nevezhető az évi egy-két, néhány alkalom.

Nem kell időben túl sokat visszamenni ahhoz, hogy a fürdőszoba jelentése még ne ugyanazt a felszereltséget jelentse mint most. Nagyszüleink, dédszüleink idejében egy mosdóállvány és a benne elhelyezett mosdóedény jelentette a tisztálkodási eszközöket. Talán még számodra sem olyan idegen látvány a fa mosdóállvány, benne a lyuk a mosdótálnak. A tálat így könnyű volt megtölteni tiszta vízzel és a koszossá vált víztől is egy mozdulattal meg lehetett szabadulni. Az általam talált fa mosdóállványon még a törölközőtartó is ki van alakítva.

A mosdóállványok lehettek ennél sokkal mívesebb darabok, és készülhettek a fán kívül fémből is.

Igaz, hogy így bármikor megmosakodhattak, de a szegényebb sorsú családokban a ruházkodás is szegényes volt. A szegénységnek persze nem kell maga után vonnia az ápolatlanságot, de volt idő, amikor a tisztálkodás nem volt olyan központi kérdés mint most.

A középkorban például teljesen általános volt a személyes higiénia majdcsak teljes hiánya. Se a tetű jelenléte, se az izzadságszag nem okozhatott beszédtémát, hiszen jóformán mindenki bűzlött akkoriban, mert az volt a természetes. Most jön jól igazán, hogy ebben a témában keresgélve az internet nem ont a képeken és a videókon kívül szagokat is.

A mosdóállvány és tál megléte azt feltételezi, hogy az igény egyre nagyobb lett a tisztálkodásra és ez a betegségek elkerülése miatt is fontossá vált.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: a szerző saját fotói