Ha a régi filmekre gondolunk, akkor az első, ami az eszünkbe jut, hogy színekben nem bővelkedtek. A burleszk azonban sem színekben, sem beszédben nem volt gazdag, mégis nevettek rajta az emberek és értették a történeteket.

Ha burleszk, akkor Charlie Chaplin is eszünkbe juthat. A szótlanul is jól kommunikáló műfajnak éppen az a lényege, hogy szavak nélkül kell a közönséget szórakoztatni és ezt rendkívül jól meg is oldották a helyzetkomikummal, az olyan banális helyzetekre épülő történetekkel.

A burleszk az olasz burla, vagyis tréfa szóból származó kifejezés. A némafilmek idején a színészek varietékban, cirkuszi fellépéseik során tanulták meg a szakma csínját. A némafilmekben a hang nem érvényesülhetett, ezért a látványra építettek leginkább. A vidám, nevettető műfajban gegeket alkalmaztak. A filmek színtere gyakran volt nagyváros. A burleszkek főszereplői leginkább férfiak voltak, a nőket nem akarták gúnyolni. A burleszkek erősen eltúlzott bohózatok voltak, amelyben szerepelhetett a mozgás felgyorsítása, üldözés, menekülés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: https://flic.kr/p/qwDXP, https://flic.kr/p/3kKHSb | videó: https://www.youtube.com/watch?v=9vPZ6n-1aZ0&list=PLzrzCs7sOdSbVos3_jOroM4BUlG-gIq2W