A Thomas Edison nevéhez fűződő fonográfot szokták a bakelit lemezjátszó ősének tekinteni, pedig az a készülék még nem volt tökéletes. A ma is vásárolható és hallgatható bakelitlemezek élvezhető lejátszására alkalmas készülék a gramofon volt. Ez nevezhetjük a lemezjátszó igazi ősének, melynek kivitelezője Emile Berliner volt.

A digitális korszak beálltával úgy tűnt, hogy eltűnnek a bakelitlemezek, de ez nem így lett. A bakelitlemez vagy más néven vinyllemez élete nem áldozott le. Van egy jól behatárolt réteg, akinek életben tartják a vinyl-t. Nem is feltétlenül az idősebb korosztály vagy a középkorúak tartoznak ide.

Talán nem is gondolnád, de a bakelitlemezek listája nagyjából akkora számot ér el, mint a cédéké. Egyes magyar zenekarok is megjelentetik dalaikat a CD formátumon kívül bakelitben is. A magyar bakelitre nem nagy a kereslet, de a külföldiek, akik érdeklődnek a magyar zene világa iránt, szívesen vásárolják meg a bakelit változatot.

Ahhoz, hogy a bakelitesek tábora nagyobb legyen, újra köztudatba kellene hozni azt, hogy a vinyl nem szűnt meg.

A digitális korban felnövekvő gyerekek számára már kőkorszaki megoldásnak tűnő bakelit hallgatásának romantikája van, más a hangzása és egy kicsit a múltba is visszavisz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: vinyljunkies.co, soundmattersblog.com